genre: forró muziek


Braziliaanse Forró dansmuziek: leadzang - accordeon - gitaar/cavaquinho - bas - 2x percussie

 

Forró is dansmuziek uit de sertão, het Noordoosten, de woestijn van Brazilië. De zon is daar genadeloos, de grond weerbarstig en de mensen hebben er niet veel, maar wat ze wel hebben is hun daverende dansfeesten, die vaak de hele nacht duren. Oorspronkelijk komt de muziek uit de binnenlanden van Brazilië, tussen cajun, zydeco en samba in, met snelle, ruige teksten, een hijgende accordeon en hele eigen, maar toch typisch Braziliaanse percussie.

Dankzij de grote accordeonist en zanger Luiz Gonzaga hebben de baião en de xote - de voornaamste dansen uit de forró- vanaf 1950 de grote steden veroverd, en zich daar verder ontwikkeld tot Braziliaanse popmuziek en forró Universitario (één van de laatste stromingen, die weer naar de oorspronkelijke instrumenten terugkeert), en danst nu heel Brazilië forró!

ZABUMBA brengt het feest van de forró naar Nederland. Schuifelen, swingen en sensueel dansen in een unieke Zuid-Amerikaanse sfeer. Zangeres Miniká Demirdjian, geboren in São Paulo, heeft de forró ter plekke meegevierd en brengt als geen ander de uitbundigheid over van de noordoostelijke feesten.

Samen met percussionist João Arruda, gitarist Nelson Latif Fahkouri en accordeonist Henk Meulenbeld heeft zij de forróband Fuzuê opgericht die vele festivals in Europa heeft opgeluisterd. En met accordeonist Ivan Greg Pereira Santos, gitarist/cavaquinhospeler Henk Janssen, bassiste Tessa Cooke en de percussionisten Matthias Haffner en Marco Santos wordt een optreden van Zabumba een ware forrozão, een groot feest!

Desgewenst wordt het optreden van ZABUMBA voorafgegaan door een dansworkshop forró.


    Met onderstaand formulier kunt u extra informatie aanvragen.
    Dit is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

    Voor telefonische informatie of extra advies kunt u bellen met: 06 27 0550 71

     

    Vraag informatie aan